Incassobureaus moeten stoppen met conceptdagvaardingen

Incassobureaus maken mensen onnodig bang door conceptdagvaardingen te versturen. De Consumentenbond noemt ze nepdagvaardingen en vindt het versturen daarvan "disproportioneel en discutabel". De organisatie roept firma's maandag op om er onmiddellijk mee te stoppen.

Incassobureaus mogen volgens de wet geen dagvaardingen sturen. Dat recht is voorbehouden aan gerechtsdeurwaarders. Incassobureaus ontwijken dat volgens de Consumentenbond door te spreken van conceptdagvaardingen. "Verboden zijn dit soort praktijken niet, maar het kan moreel gezien echt niet door de beugel", vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. "Incassobureaus zetten consumenten zo op het verkeerde been en jagen ze de stuipen op het lijf."

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwde in november al dat incassobureaus vaak dreigen met maatregelen waartoe zij helemaal niet bevoegd zijn. Zo zetten zij consumenten onder druk om toch maar te betalen, ook als die het niet eens zijn met een vordering.

De Consumentenbond meldt verder dat zij veel klachten binnenkrijgt over Famed, een bedrijf dat rekeningen verstuurt en int voor veel zorgverleners. Ook die partij dreigt al snel met beslaglegging op de inboedel, ''zelfs bij vorderingen van nog geen 2 euro'', aldus de belangenorganisatie.

Famed werkt samen met incassobureau Credios en deurwaarderskantoor Bosveld, en deelt zelfs een pand met die twee partijen. ''Zo'n nauwe band tussen incasseerder en deurwaarder vinden wij onwenselijk'', aldus Combée. ''Het kan leiden tot een veel te snelle gang naar de rechter, wat hoge kosten met zich mee brengt.''

Op February 15, 2016