Terug

Boete GVB

Ouidad

Ik wil graag het volgende probleem voorleggen. Op 12 november 2008 kreeg in de tram een boete van het GVB om 19.25uur. Ik stapte de tram binnen en eenmaal ingestapt daalde ik neer op een plek om uit mijn tas mijn stempelkaart erbij te pakken. Doordat het buiten flink regende had ik mijn kaart niet al buiten vast en viste deze eerst uit mijn tas. Op het moment dat ik in mijn tas naar de kaart zoek en naar de stempelautomaat wil lopen komt er een controleur van het GVB aangelopen. Ik laat hem mijn stempelkaart zien, maar hij betichtte mij ervan zwart te willen reizen. Ik laat hem zien dat ik een geldige stempelkaart heb (dagen daarvoor ook gestempeld) en dus geen reden heb niet te stempelen. Helaas wordt verweer door GVB controleur niet gehoord en ik krijg een boete. Op 13 november teken ik direct via de website van de GVB bezwaar aan tegen de aan mij opgelegde boete. Tot op heden geen reactie ontvangen. Op 28 november 2008 krijg ik een brief met een herinnering aan de te betalen boete. Op 29 november geef ik zowel schriftelijke reactie via website GVB (op aanraden GVB) en telefonisch contact met een van de medewerkers. De brief van 29 november was als volgt: Tot mijn grote verbazing trof ik vandaag een brief van u in de brievenbus met de vraag of ik de boete wegens reizen zonder het in bezit zijn van een geldig vervoersbewijs alsnog met een verhoogd tarief wilde betalen.
Ik heb hier vorige week bezwaar tegen aangetekend en ben dus ook zeer verbaasd dat ik deze brief binnen krijg, maar geen uitspraak op mijn bewaar.

Nogmaals zal ik de situatie schetsen. Ik stapte de tram in en eenmaal ingestapt heb ik een rustig moment gezocht om mijn stempelkaart erbij te pakken. Het regende buiten flink hard waardoor ik mijn kaart niet direct paraat had. Ik ben in het bezit van een geldige stempelkaart en had derhalve geen enkele reden om niet te stempelen of zelfs zwart te rijden. Helaas werd mijn verweer door de controleur niet gehoord en werd direct aangenomen dat ik niet wilde of zou kunnen stempelen. Reden te meer dat ik u verzoek de boete per ommegaande in te trekken, daar mijn intentie ook duidelijk zichtbaar was bij het zoeken in mijn portefeuille naar de stempelkaart. Zoals u weet gebeurt het ook regelmatig dat wanneer je bij de conducteur de stempelkaart laat afstempelen je soms ook een halte meereist om de stempelkaart te zoeken. Ik ben van mening dat de controleur op zijn minst mijn verweer aan had kunnen horen waarin ik aantoonbaar had kunnen maken dat ik derhalve reeds mijn kaart erbij pakte.

Ik hoop op een spoedige respons van uw kant.
Op 21 januari 2009 volgt (zonder tot dan toe enige reactie op het bezwaar die ik tweemaal heb ingediend) een incassobrief van het incassobureau dbga te Amsterdam. Ik heb hierop direct gebeld met dit incassobureau met daarin de vraag of ik uitstel van betaling kan krijgen voor dit dossier, daar ik nog in afwachting ben van antwoord op mijn tot tweemaal toe ingediende bezwaarschrift (13 november en 29 november j.l.).
. Nu vraag ik me af wat ik nu verder kan doen. Kunnen jullie me helpen?


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte heer, mevrouw,

U kunt in ieder geval bezwaar maken tegen de verhoging die u heeft gekregen bovenop de boete. Bij het incassobureau maakt u bezwaar tegen de vordering. Hierbij stuurt u een kopie van de brief en een kopie van de e-mail die u heeft gestuurd naar de gvb. Ook zou ik contact opnemen met uw rechtsbijstandsverzekering of met het buro van rechtshulp voor enige juridisch advies, daar er een juridisch geschil is tussen u en de gvb.

Succes met uw zaak


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Uw verhaal kent twee invalshoeken. Die van u in de omstandigheden zoals u die beschrijft en die van de controleur die niets anders heeft geconstateerd dan een reiziger zonder geldig (gestempeld)  vervoersbewijs. Het is dus de vraag of het betreffende incassobureau uw invalshoek heeft gedeeld met het GVB en of deze coulant genoeg zijn af te zien van een verder incasso traject.

U kunt zoals de collega van Griffioen Incasso aangeeft de zaak voorleggen aan uw rechtsbijstandverzekering indien u hierover beschikt. De kans bestaat echter dat zij ook af gaan op de feitelijke waarneming dat u zonder geldig gestempeld vervoersbewijs in de bus zat en uw zaak niet willen aannemen.  In uw geval zou ik toch het verhaal ook richten aan de directie van de GVB in de hoop dat zij uit coulance u het voordeel van de twijfel geven en de zaak beeindigen.

Wij wensen u succes.

Met vriendelijke groet,
de Alpha Optima Groep
Enschede