Terug

Huurder heeft in huis een hennepkwekerij bedreven

kab

Beste Allen,

 

Ik heb mijn woning verhuurd aan een vrouw die ten tijde van de  huur hoogzwanger was. Het huis is verhuurd op basis van een huurcontract voor 5 jaar, ze gaf aan dat ze haar toekomstige zoontje in de mooie omgeving wil opvoeden waar het huis zich bevond.

 

Zij heeft alle leveringen(gas water elektra) aan het adres gedurende de huurperiode op haar persoonlijk naam gezet. Tevens is er een copie van haar passapoort gemaakt tijdens het ondertekenen van het huurcontract.

 

Ze heeft netjes altijd op tijd en via de bank de huur overgemaakt.

 

Laats kwam ik achter dat er waarschijnlijk (alle tekenen van) een hennepplantage  was gevestigd in mijn huis. Waarschijnlijk is er ook illegaal elektriciteit afgetapt. Inmiddels heeft zede woning verlaten.

Mijn vragen zijn:

1. Het huis heeft een aanzienlijke schade omdat men allerlei gaten heeft gemaakt ivm de plantage

Kan ik die kosten verhalen op de huurder? zij is inmiddels vertrokken.

2. Aangezien er illegaal elektriciteit is afgetapt is er een schadepost voor de elekt.bedrijf.

Kunnen ze dat op mij als verhuurder verhalen of op de huurder?

3.  Kunnen jullie voor mij alle ontstane kosten op haar verhalen, en zoja wat hebben jullie van mij nodig


1 Antwoord

Antwoord van Salus Juristen

Beste Kab,

 

De schadevorderingen zijn mogelijk (in ieder geval ten dele) verhaalbaar op de huurder. Daarbij is e.e.a. afhankelijk van de omstandigheden. Is de staat van de woning bij het aangaan van de huurovereenkomst vastgelegd?  Heeft er een oplevering plaatsgevonden? Is er objectief bewijs voorhanden is dat er daadwerkelijk een plantage gevestigd is geweest? Etc.

 

In ieder geval is in beginsel de huurder aansprakelijk voor materiële schade toegebracht aan de woning, immers is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen uit de huurovereenkomst. Ik raad u aan de schade goed te documenteren en met foto's vast te leggen en daarnaast de schade van herstel door een deskundige te laten begroten.