Terug

Kan hij zijn uitgeleende geld terugkrijgen?

jan v hoven

Mijn broertje heeft een ruime € 6000 uitgeleend aan zijn ex voor afbetalingen aan belastingdienst en creditcardschulden.

In eerste instantie zou hij alles terugkrijgen, maar na een ruzie kon die fluiten naar zijn centjes.

En heeft hem een brief gestuurd dat ze geen contact meer wil en niet meer lastig gevallen wil worden en als hij zijn geld terug wil krijgen moet hij maar een advocaat in arm nemen.

 

Ze vertelde hem dat ze hem kost en inwoning heeft gegeven (heeft net twee weken samengewoond en daarvoor weekenden en nachtjes) en dat hij door haar goedkoop de motor van haar vader kon kopen.

En hem heeft geholpen met een geld terug te krijgen van zijn ouwe werkgever waar die recht op had.

 

Ik ben benieuwd of hij een kans maakt, want het gaat om aardig wat geld

 

Hij heeft  twee bedragen overgeboekt naar haar rekening via internet

En een sms waarin ze zegt dat hij al zijn geld terug krijgt

 

Alvast bedankt,

 

Gr een oudere broer

 

 

 


1 Antwoord

Antwoord van Bureau Breij B.V.

Geachte heer,

 

Ik neem aan dat u heeft gelezen op het profiel dat ik gespecialiseerd ben op het vakgebied van het huurrecht en huurprocesrecht. Uw vraag past derhalve niet in mijn profie. Ik zal evenwel een aanzet geven.

 

In de regel blijkt een geldlening uit een onderliggende acte met de woorden 'geldlening' of een soortgelijke aanduiding. Het zomaar aan iemand overmaken van een geldbedrag, zonder specifieke aanduiding, is vragen om problemen. Wellicht  is er bij de overboeking een omschrijving gegeven van 'geldlening' of 'lening'. De toezegging van de ex in een SMS bericht (te vergelijken met een schriftelijke verklaring) tot het doen van een terugbetaling, geeft alvast een begin van bewijs dat dan niet gaat om een schenking. Ik adviseer u het SMS bericht goed te bewaren en zo mogelijk een uitdraai laten verzorgen op papier. Indien de overschrijving van het bedrag en de datum van het SMS berichtvan dezelfde of nagenoeg dezelfde datum zijn, dan is het weinig overtuigend dat het niet om een lening zou gaan.

 

Alle overige redenen van de ex om niet terug te betalen lijken mij geen hout snijden. Uw broer heeft wel een bewijsprobleem.  Dan is er ook nog de overtuiging van de rechter.

 

Wellicht kan uw broer er eerst maar eens een incassozaak van maken.  Stilzitten en af en toe mekkeren helpt niet.

 

Hoogachtend,

 

RAM BREIJ