Moet een incassobureau informatie delen en koopwoning van ex inbeslag nemen ?
Beste incassobureaus,
Samen met mijn ex heb ik een hypotheekschuld en een consumptief schuld. Het totaal loopt op tot boven de 100.000 euro. Met mijn ex heb ik al langer dan 4 jaar geen contact, ik weet niet waar hij woont. Ik heb een betalingsregeling met beide incassobureau's. Aan de afschriften van het consumtieve schuld zie ik dat ik de enige ben die aflos, mijn ex lost niets in terwijl de schuld inmiddels in zijn geheel opeisbaar is. Mijn ex- is nog wel in het bezit van een koopwoning. Op mijn vraag aan het incassobureau waarom zijn geen beslag leggen op de woning krijg ik geen antwoord. Het enige wat ik te horen krijg is dat zij hun best doen om met hem in contact te komen. Voorlopig los ik fors in mijn eentje af.
Kan ik het incassobureau "dwingen" om beslag te laten leggen op zijn woning en op die manier de schuld (voor een gedeelte) in te lossen. Heb ik een advocaat nodig om die informatie te krijgen ?
Vwb te hypotheekschuld krijg ik te horen dat hij ook inlost. Ik heb al een jaar geen afschrift gekregen en weet dus niet hoeveel en/of mijn ex aflost.
Alvast bedankt,
Simone
3 Antwoorden
Antwoord van Van den Bosch | Advies en Incasso
U kunt het incassobureau niet dwingen om beslag te laten leggen. Het incassobureau kiest voor de makkelijkste weg en dat is u de hele schuld laten betalen.
Er is immers nog altijd een vonnis nodig om beslag te kunnen leggen en dus zal de opdrachtgever eerst naar de rechter moeten stappen en een vonnis moeten verkrijgen met alle verdere kosten van dien.
U kunt echter wel uw ex aanspreken op 50% van de schuld. Aangezien u het adres van uw ex echter niet weet, zal, indien dat niet op eenvoudige wijze te achterhalen is, direct tot dagvaarding moeten worden overgegaan. Alleen dan namelijk kan en mag een gerechtsdeurwaarder in de Gemeentelijke Basis Administratie op zoek gaan naar het huidige adres van uw ex.
Met het vonnis dat u dan krijgt, kan een gerechtsdeurwaarder -uiteindelijk- wel beslag op de woning leggen.
Het is alleen maar de vraag of het zinvol is. Bijvoorbeeld als uw ex veel schulden sowieso heeft en er al één of meerdere beslagen op de woning liggen.
Verder dient u te begrijpen dat er behoorlijke kosten zitten aan de rechtszaak die u zelf zult moeten voorschieten.
Overzicht schuld
U kunt het incassobureau om een overzicht vragen, dat moeten ze eigenlijk wel geven.
Met vriendelijke groet,
R.J.W. van den Bosch
Van den Bosch | Advies & Incasso
Antwoord van Simone
Geachte heer/mevr van de Bosch,
Bedankt voor het antwoorden van het vraagstuk. Ik begrijp hieruit dat het verstandigste voor mij is om ook met betalingen te stoppen zodat de schuldeisers dan naar de rechtbank moeten stappen?
Antwoord van Van den Bosch | Advies en Incasso
Beste Simone,
Of dat het verstandigst is, valt te betwijfelen. Immers, als u stopt met betalen, zal er dus een vonnis komen op u en uw ex. Dit zal gepaard gaan met aanzienlijke extra kosten. In dat vonnis zult u beiden, ieder hoofdelijk, veroordeeld worden tot het betalen van de volledige schuld + kosten.
Als uw ex onvindbaar is of geen middelen heeft, bent u nog alleen de klos voor de schuld, alleen zal er dan bij u beslag gelegd worden. In de regel bent u dan verder van huis.
Mij lijkt het verstandigst dat u nagaat of uw ex middelen van bestaan heeft en dan uw ex te dagvaarden voor 50% van de schuld.
Heeft uw ex geen middelen van bestaan of heel weinig, dan is het denk ik toch het verstandigst om de huidige betalingsregeling met de incassobureau´s door te zetten.
Dat dit alles erg frusterend voor u is, kan ik mij indenken. Het probleem is gewoon dat een incassobureau of gerechtsdeurwaarder altijd zal trachten de makkelijkste weg te kiezen en dat lijkt in dit geval u.
Sterkte en succes ermee.
Met vriendelijke groet,
R.J.W. van den Bosch
Van den Bosch | Advies & Incasso